Нашата Борба

Cело Осиково е пълно с работливи Българи , които работят всеки ден, за да направят живота по-добър за себе си и техните деца.
Хората са живели тука преди хиляди години: преди комунизма, преди демокрацията, преди османското робство и преди появата на България на балканите. Те винаги са били тук и правят живота естествен, скромен и в същото време богат и разнообразен. Но сега с кризата и промените на демокрацията, хората са принудени да работят по-усилено от преди , само за да останат живи и да оцелеят в този глобализиращ се свят.
Също така от 52 години , пътят до селото е много лош. През тези години никога не е асфалтирван. Населението е оставено в пълна изолация от цивилизования свят . Заради лошия път, там няма автобус . Това спъва развитието на селото и туризма. Докато другите села може да реализират повече успехи от нови туристи и клиентели, лошия път на Осиково забавя успеха на селото и затваря прогреса му. Кмета на селото , обединява населението в една обща идея и цел -да имат и осиковци нормален път, както и другите села. Кмета Палигоров започва да пише до Министерски съвет , доклади , докладни и жалби . Написана е и жалба до Европейската комисия и до Страсбург. Жалбата е гласувана на общо събрание и тогава е изпратена . През есентта на 2008 г. Започва медийна борба с предавания по БТВ и по Нова ТВ , Предаване по БТВ 2008г. Текът постоянно статии във водещи национални вестници. В министерски съвет е образувана преписка под №789 . През пролетта на 2010г е избран инициативен комитет , започват протести, на два пъти е блокиран главният път за гр.Девин- Пловдив. 1-и Протест на Пътя Започват преговори с посещения на депутат Николай Мелемов и евродепутат Владимир Уручев, "Депутати се срещнаха с протестиращите от Осиково" два пъти селото се посещава от областният управител Стефан Стайков.

На 06.07.2010г министъра на финансите и вицепремиер Симеон Дянков пристига на посещение в Осиково и обещава да направят пътя на селото. Кмета на с. Осиково е поканен на среща в МС , където заедно със Соня Божикова- началник на приемната на МС и Веселин Златев- съветник на Премиера, слагат преписката за пътя на с.Осиково на масата на Премиера . Г-н Борисов и Симеон Дянков търсят финанси за пътят . През есента на същата година при посещение на "Цанков камък"на премиера Борисов, журналист от БТВ Светослав Иванов и кмета на Осиково се разбират:- Слави Бошнаков от с.Осиково да влезне с журналиста и да представят проблема на Осиково. След кратка дискусия Премиера сключва сделка с "Алпине бау" и НЕК да дадът по 1,5 млн. и да направят пътя на с.Осиково.

Веднага след тези събития кмета Палигоров кани Иван Георгиев от БТВ да направи предаване по случай денят на будителите и да се засегне проблема на селото и да се напомни на управляващите за обещанието.Денят на будителите по БТВ
На 10.02.2011г Кмета е поканен отново на среща в МС по проблема . По последна информация строителството на пътя ще започне тази пролет. На 16.02.2011г. г-н Симеон Дянков свиква съвет в кабинета си с представители на НЕК и МИЕТ . Даден е ход за строителството на пътя.